Online radionica iz kemije

U subotu 29. svibnja prijepodne na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu održana je još jedna, ujedno i posljednja u ovoj školskoj godini, popularna online radionica iz kemije pod naslovom „Analizom pogodi koja je sol u vodi“, namijenjena ambicioznijim srednjoškolcima i onima koji sudjeluju na natjecanjima iz kemije te žele naučiti više od onoga što im se nudi u okviru redovne nastave. Radionicu iz ciklusa „Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja“ zajedno su izveli njezin autor doc. dr. sc. Tomislav Portada i njegov kolega dr. sc. Zlatko Brkljača.

 

U ovoj je radionici sudjelovalo jedanaestero učenika naše škole sa profesoricom kemije Ivanom Bilić. Prema već uhodanom scenariju, radionica je započela uvodnom prezentacijom u kojoj je dr. Portada polaznicima radionice objasnio zadatak i pravila. Nakon toga učenici su se pojedinačno javljali i interaktivno sudjelovali u raspravama i pokusima koje su pred kamerom na Institutu Ruđer Bošković izvodili dr. Portada i dr. Brkljača. Zadatak polaznika bio je da na temelju pokusa i opažanja izvedu zaključke o sastavu sedam zadanih vodenih otopina, pri čemu im je rečeno da se u svakoj od sedam plastičnih bočica nalazi otopina jedne od devet zadanih tvari.

U prvom dijelu radionice istakao se učenik trećeg razreda Ivan Pecotić, dok je u drugom, natjecateljskom dijelu radionice, postavljeni zadatak najbolje riješio Luka Kožul, također učenik trećeg razreda, koji je za svoj uspjeh nagrađen knjigom kemičara i publicista Nenada Raosa „Mala škola pisanja“.

Radionica je protekla u izrazito veseloj i srdačnoj atmosferi i predstavljala je dobar primjer kako raditi interaktivnu nastavu s učenicima iz različitih razrednih odjeljenja, a da se pritom ne prekrši nijedna od protuepidemijskih preporuka i mjera. Učenicima se radionica svidjela, a voditelji su na kraju radionice najavili da će se slične aktivnosti nastaviti održavati i iduće školske godine.